måndag 5 mars 2012

Kan man misslyckas med en hen?

Funderade på det populära (eller åtminstone aktuella) begreppet "hen" häromdagen. Ni vet det där könsneutrala ord som enligt experter/extremister ska användas till barn för att de inte ska placeras i ett fack utan istället vara fria att bli vem de vill. "Kön kan kvitta - låt barn vara barn!", ropas det.

Men om vi leker med tanken att jag hade ett barn som jag valde att kalla för hen och dessutom låta hen växa upp helt opåverkad. Jag skulle dra det till det extrema och inte heller avslöja kön för någon eftersom det kan kvitta. Ingen ska påverka mitt barn! Bara jag skulle veta vilket kön mitt barn har och jag skulle aldrig låta detta påverka leksaker eller färg på kläderna.

Jag kör racet ut hela vägen och när hen fyller 3 år så märker jag att hen bara vill leka med barbiedockor. Hen vill även klä sig enbart i rosa och läser hellre Hello Kitty än Bamse. Hen identifierar sig med prinsessor och vill själv vara en.

I fallet ovan så är hen i själva verket av kvinnligt kön. Frågan blir då: Har jag misslyckats med mitt intensiva "hennande" eller har barnet bara gjort sitt val?

Referenser:
AB 1